Hallo leuk kind!
Hou je een boekbespreking of boekenbeurt over een van mijn boeken? Wat ontzettend leuk en wat een eer! Ik wens je alvast heel veel succes. Hier vind je alle boeken die ik geschreven heb en hier een deel van de boeken waar ik de tekeningen voor maakte. Over welke doe jij je bespreking? Hieronder vind je het antwoord op de meest gestelde vragen:
Hoe oud ben je? Ik ben geboren op 17 januari 1972, dus reken maar uit! Sinds wanneer schrijf je? Ik leerde het mezelf toen ik nog in groep 2 zat, ik was toen 6 jaar. En ik heb altijd verhalen en boeken geschreven. In 2002 kwam mijn eerste echte boek uit: Sofie komt te laat. Wat vind je zelf je eigen leukste boek?
Meestal vind ik mijn nieuwste boek het leukst. Ik leer elke keer nog zoveel van het schrijven, dat ik mijn nieuwste boek het best gelukt vind. Zootje Ongeregeld vind ik dan ook érg leuk! Hoe kom je op de ideeën voor je boeken?
Dat is een leuke vraag. Ik vraag mezelf vaak af: Wat als? of: Stel dat? Dat gaat de hele dag zo door. Als ik in de rij bij de kassa sta: wat als die mevrouw voor me opeens een pistool tevoorschijn haalt? Of als ik sta te zingen onder de douche: Stel dat er een producer voorbijkomt en mij hoort? Stel dat er een ufo op ons dak landt? Zo zijn heel wat van mijn boeken ontstaan:
|
Hoe wordt een boek gemaakt?
Ik heb daar een stripverhaal over gemaakt. Wat doe je liever: schrijven of tekenen?
Dat vind ik een lastige vraag. Ik vind tekenen op de een of andere manier 'makkelijker'. Ik kan er radio bij luisteren en het gaat ook best snel. Bovendien teken ik meestal bij een tekst die al bestaat, dus ik hoef niet zoveel na te denken. En dat scheelt al een hoop. Schrijven vind ik veel moeilijker. Het gaat ook een stuk langzamer. Maar áls het dan lukt, ben ik ook driedubbel zo blij. Ik ben in elk geval heel erg blij en dankbaar dat ik het allebéi kan doen. Wat is jouw lievelingsboek? Dat zijn er heel wat. Het wisselt ook vaak. Maar ik hou erg van de boeken van Roald Dahl, Guus Kuijer en Lieneke Dijkzeul. Als ik dan toch één boek moet noemen is het: Sjakie en de chocoladefabriek. Hoeveel verdien je met een boek? Dat mag je zelf uitrekenen, slimmerd! Ik krijg ongeveer 10% van wat een boek in de winkel kost. Maar: alleen als het verkocht is. Dus als jij nou even flink reclame voor me maakt in de klas, dan kan ik misschien volgend jaar op vakantie :-) Hoeveel woorden staan er in 1 boek? In een boek zoals de DierenRidders staan er ongeveer 8500. Maar in een boek zoals Zwaartekracht staan er wel 75.000! Heb je schrijftips? Jazeker! Ik heb er hier een aantal voor je opgeschreven. Succes! Hoe lang doe je over een boek? Dat is lastig te zeggen in het algemeen. Over de boeken die ik schreef voor jongeren deed ik meer dan een jaar. Een boek zoals de DierenRidders schrijf ik in ongeveer twee maanden. Maar dat is dan de eerste versie. Nadat de uitgever het gelezen heeft moet ik meestal nog wat dingen verbeteren en het moet natuurlijk geïllustreerd worden (soms door mij, soms door iemand anders). Tussen het moment dat ik het eerste woord schrijf en dat ik het boek echt in handen heb, kan wel een half of driekwart jaar zitten. Of nog langer, zoals bij Buiten Bereik. Dat boek duurde vier jaar, het langste tot nu toe! Wat is je lievelingseten? Ik mag het natuurlijk eigenlijk niet zeggen tegen kinderen. Maar als je belooft dat je het niet doorvertelt, zal ik het verklappen. Mijn lievelingseten is een patatje oorlog. Zonder uitjes. |
Hartstikke leuk filmpje!
En vergeet niet om dit filmpje te laten zien waarin je kunt zien hoe ik een tekening maak. Het duurt een minuut, maar in het echt duurde dit zo'n 45 minuten. Waar woon je en met wie?
Ik woon in Kampen met man, kind, poes, konijn. Ik ben geboren in Sassenheim en opgegroeid in Wijhe. Na de kunstacademie ben ik in Kampen gebleven omdat ik verliefd werd op een jongen die hier al woonde. En nu ben ik met hem getrouwd en we hebben een erg leuke dochter samen. Zij is 18 jaar. Leest je dochter je verhalen ook?
Nou en of! Voor ik een verhaal naar de uitgever stuur, leest zij ze. Ze heeft vaak goede tips en slimme opmerkingen. Zonder haar zouden mijn verhalen lang zo goed niet zijn :-) Wat zijn je hobby's? Omdat ik van mijn hobby's schrijven en tekenen mijn werk gemaakt heb, zijn dat geen hobby's meer. Dit is zowel een voordeel als een nadeel. Ik heb altijd wat te doen, maar het is wel altijd Werk. Sinds een paar jaar doe ik aan (improvisatie-)theater. Dat lijkt op schrijven, omdat je met niks begint en dan een verhaal verzint. En omdat je het met meer mensen doet, is het heel verrassend! Vaak liggen we dubbel van het lachen, heel af en toe pinken we zelfs een traantje weg. Ook lees ik ontzettend graag en veel en ik verzamel Zielige-Jongetjes-boeken. Hieronder zie je er een paar. En hoe zit dat met sport?
Jammergenoeg moet ik zeggen dat ik niet van sport houd. Toen ik naar de havo ging moest ik 32 kilometer per dag fietsen en ik vind nu dat ik de rest van mijn leven genoeg bewogen heb. (Haha...) Het enige wat ik leuk vind is om een lekker lange wandeling te maken en dat helpt ook nogal als ik wil nadenken over een verhaal waar ik mee bezig ben. Ben je met een nieuw boek bezig? Ja, altijd! Ik heb meer ideeën dan tijd en ik heb denk ik wel tien onaffe boeken op mijn computer staan. En er zitten nog heel veel verhalen in mijn hoofd. Ik hoop dat ik lang genoeg leef om ze allemaal te schrijven. Heb je iets leuks om te laten zien voor me in de klas? Zeker! Vraag aan je ouders of je je adres mag geven, dan stuur ik je een kaartje! Mail me! Nog meer vragen, opmerkingen, tips?
Laat het me weten, dat vind ik heel erg leuk! Meestal zit ik in mijn eentje te werken (wat ik heel fijn vind, maar soms een beetje stil) en als er dan een mailtje van een lezer binnenkomt maak je me heel erg blij. |